Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Ålands pannkaka

Leivon aika usein pannaria, koska se syntyy tosi helposti ja koska kotoa löytyy siihen yleensä aineet. Usein jalostan sitä mitä-kaapista-sattuu-löytymään -meiningillä ruokaisemmaksi eli heittelen sekaan esim. ohrajauhoja + kinkkua / juustoa / nakkia / vihanneksia... Sellaisena siitä saa jonkunmoisen ateriankin.

Kerran tein Ahvenanmaan pannukakkua, jota muistelen Tyyne-mummuni joskus lapsuudessani leiponeen ja jota olen syönyt myös autenttisessa ympäristössä, Ahvenanmaan saarilla (voi, siellä on niin kaunista. Tänään kuulin radiosta Myrskyluodon Maijan ja olin ajatuksissani meren äärellä). Kerran sitä pannaria siis kotona leivoin ja siitä lähtien mieheni on siitä unelmoinut. Tänään täytin hänen toiveensa ja leivoin tuota vähän eksoottisempaa pannaria. Valmistukseen on varattava vähän enemmän aikaa, mutta on se hyvääkin. Tässä ohje teillekin, jokseenkin suoraan Valion nettisivuilta:

Ahvenanmaan pannukakku (uunipellillinen)
1 l maitoa
1 dl mannasuurimoita
0,5 dl sokeria
1 tl kaardemummaa
75 g voita
1 tl suolaa
3 munaa 2 dl vehnäjauhoja

Valmistus:
  1. Kuumenna maito kiehuvaksi. Vispaa mannasuurimot joukkoon ja keitä 5 minuuttia.  
  2. Sekoita sokeri ja kaardemumma keskenään ja lisää seos kattilaan.
  3. Lisää voi. Laita levy pois päältä, peitä kattila kannella ja anna hautua puolisen tuntia.
  4. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää ne haaleaan puuroon. 
  5. Lisää vielä vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja paista 200-asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia.
Nautiskelimme vadelmahillon kanssa. Kermavaahto olisi varmaan piste i:n - tai se pieni mollukka a:n - päälle!





4 kommenttia: