Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Tuli hyvä kakku

Nuorempi Vellinkeittäjä täytti ensimmäisen vitosensa ja saavutusta juhlittiin useiden päivien ajan. Kaverisynttärit mentiin pirtelöbaarilla ja kaupan naposteltavilla ja sukulaisten kemutkin aika vähällä leipomisella, mutta kahdenlaista kakkua kuitenkin kannettiin pöytään.

Tyttären parin ensimmäisen elinvuoden ajan vahvana ajatuksena oli, että mihinkään trendi- tai brändihumpuukkiin ei sorruta, vaan kaikki tavarat ja vaatteet, syömisistä ja juomisista puhumattakaan, hankitaan muulla perustella kuin sillä että siitä löytyy jonkun ylikaupallistetun hahmon kuva. Ajatusta oli helppo toteuttaa niin kauan kuin lapsi ei osannut puhua, eikä juuri saanut vaikutteita ulkomaailmasta... Tästä päästäänkin viralliseen synttärikakkuun, joka syntyi sankarin, kummitätinsä ja Vellinkeittäjän yhteistyönä:








Vellinkeittäjä jr:n hyllyiltä löytyy myös (ainakin) nämä Frozenin kuvilla varustetut tavarat: shampoo, koruja, peli (sis 6 erilaista),  palapeli, laastareita, lehtiä, väritettävä laukku (2 kpl) huulirasvoja (6 kpl), mekko, kengät, pipo, uikkarit, pikkarit (3 kpl),  leggarit (2 kpl). Frozen-kumppareista ei löytynyt kokoa, joten oli ostettava Nokialaiset.

Ajatuksen toisesta juhlapäivän kakusta sain Mikkelistä, jossa vierailimme viime viikolla. Söin siellä ystävän  pöydässsä ekan kerran myös nyhtökauraa, jota en ole onnistunut omaan jääkaappiin vielä saamaan (aina vääränä päivänä kaupassa ja nyhtökaurat paremmissa suissa). Oli maineensa veroista ja Mikkelin anti muutenkin yhtä korkealaatuista kuin aina  ennenkin. Menkää ihmeessä Mikkelin torille!

Mutta siihen kakkuun. Ystävä oli bongannut reseptin Sikke Sumarin blogista ja kyllä vei paistos kielen mennessään. Meillä raparperisato on heikonlainen, joten kakku muuttui lennossa mansikkapainotteiseksi (hain Jyväskylän torilta laatikollisen Honey-mansikkaa, oli suorastaan sairaan makeaa pitkän aurinkoisen putken päätteeksi. Kyllä J-kylän torillakin kannattaa vierailla!)

Tässä Siken resepti kevyesti tuunattuna:

Kesäinen mansikka-raparperikakku

Pohja:

3 munaa
2,25 dl hienoa sokeria
75 g sulatettua voita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

1. Laita uuni lämpeämään 220 asteeseen
2. Leivitä pyöreä vuoka (käytin irtopohjavuokaa)
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu voi ja maito
4. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja kääntele taikinaan.
5. Paista uunin keskitasolla n 10-15 min eli kunnes kakun pinta on hiukan ruskistunut ja kestää kevyen painalluksen.

Täyte:
1 l raparperin paloja tai raparperia ja mansikkaa sadon mukaan
0,5 dl vettä
2 rkl hunajaa

6. Kiehauta vesi ja hauduta täytteitä hetki. Älä keitä mössöksi.
Tosca:
225 g voita
2,25 dl sokeria
225 g mantelilastuja
4 rkl kermaa
4 rkl vehnäjauhoja

7. Kuumenna kaikki ainekset kattilassa sekoitellen. Sitten kun voi ja sokeri ovat sulaneet ja massa on paksua, tosca on valmista.

8. Levitä täyte kakkupohjan päälle ja tosca täytteen päälle. Paista vielä uunin yläosassa n 15 minuuttia, kunnes tosca on kauniin kullanruskea.

Kakku häämöttää yllä olevassa kuvassa Frozen-kakun taustalla.

Nautitaan kesästä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti