Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Ensin tutkitaan ja sitten vasta...


Meillä kävi eilen ruokavieraita. Olemme ystäväperheenä nigerialaiselle opiskelijapojalle ja tapaamme häntä säännöllisen epäsäännöllisesti, useimmiten ruuan äärellä. Eilen poika tuli taas meille lounaalle yhdessä tyttöystävänsä kanssa ja aevosalamasta (savoa, tarkoittaa älynväläystä) päätin kokata meille ja heille lasagnen. Löysin Pastanjauhannan blogista alun perin Ruokalassa julkaistun, herkullisuutta huokuvan reseptin, ja sitten vaan padat porisemaan.

Minulle on käynyt ennenkin jotain eilisen kaltaista: kokkaukset onnistuvat yleensä melko hyvin, mutta minulla on vaikeuksia pysyä taimissa eli suomeksi sanottuna aikataulut tahtovat pettää. Joko kuvittelen itseni todellista nopeammaksi tai sitten reseptistä löytyy vasta kokkauksen tiimellyksessä maininta tyyliin: "pidä kylmässä muutama tunti" tai "valmista täyte edellisenä päivänä"...Yhtenä joulupäivänä vieraat istuivat pöydässä tuntikausia ennen kuin uunivanhuksemme suostui paistamaan kalkkunan kypsäksi. Ruuan odottelu oli kyllä ihan rattoisaa ja rentoa, kiitos hyvän seuran ja riittävän määrän viiniä.

Eilisen ajoitusongelman aihetti se, että ohje tuli luettua turhan kursorisesti.. Nuoret oli kutsuttu aterioimaan klo 13 ja klo 12.30 luin ohjetta siihen kohtaan missä kehotettiin hauduttamaan bolognesekastiketta 1-2 tuntia... Lasagnesta tuli kuitenkin hyvää ja se hävisi nopeasti parempiin suihin, vaikka en ehtinyt / malttanut tuota soosia niin kauan haudutella.

Tästä lähtien laitan lasagnekastikkeeseen aina reilun lorauksen punaviiniä, se antoi ihanan syvyyden paistoksen makuun. En löytänyt kaupasta tuorepastalevyjä, vaan käytin kuivattuja. Myös sellerin ja parmesanin jätin pois ruokailijoiden makurajoitteiden takia. Muuten noudattelin ohjetta:

Lasagne Bolognese

  • bolognese-kastiketta
  • 400 gtuorepastalevyjä
  • bechamell-kastiketta
  • mozzarellajuustoa

  • Bechamel-kastike:
  • 60 gvoita
  • 50-60 gvehnäjauhoja
  • 1 lkulutusmaitoa
  • raastettua muskottipähkinää
  • suolaa
  • Bolognese-kastike:
  • 3-4 rkloliiviöljyä
  • 400 glaadukasta jauhettua naudanlihaa
  • 1keskikokoinen sipuli
  • 2-3kynttä valkosipulia
  • 500-700 gmurskattuja tomaatteja tai tomaattimurskaa eli polpaa
  • 1porkkana
  • 1varsiselleri
  • 2lihaliemikuutiota
  • 2 dlpunaviiniä
  • 2-3 rkltomaattipyreetä
  • ripaus chiliä
  • 1-2 rklkuivattua basilikaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1 rklvoita
  • 50-100 gparmesaaniraastetta

Valmistusohjeet:

Bechamel-kastike
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.
Bolognese-kastike

Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.

Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.

Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.

4 kommenttia:

  1. Tekevälle sattuu ja ne ruoanodotteluhetket ovat olleet vallan mukavia. Muistan eräänkin pashan... :)

    VastaaPoista
  2. Minä en muista pashaa... Pitikö se valmistaa edellisenä päivänä :D ?

    VastaaPoista
  3. Piti valmistaa. Sillä kertaa lopputulos muistutti enemmän persikkarahkaa, mutta hirmu hyväähän sekin on!

    VastaaPoista