Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

torstai 5. huhtikuuta 2012

Munapühaa!


Munapula näkyi vakikaupassani, sillä hyllystä  ei löytynyt kellokeskiviikkona yhtään luomumunaa. Sen verran kettutyttöä minussa on, että en osta ahtaissa häkeissä kituvien kanojen munia. Onneksi vanhempani kävivät kylässä ja toivat tullessaan rehellisiä maalaismunia pikkuisesta kanalasta. Nuo onnellisten kanojen munat ovat kaikki suloisen erikokoisia ja niiiin maukkaita - ja pelastivat meidät nyt pääsiäisen munattomuudelta.

Pääsiäisviikon kunniaksi kaivoin taas esiin Heli Laaksosen ja Markku Haapion (2005) kirjoittaman Munakirjan, jonka sain ystävältä lahjaksi kun täytin taannoin vuosia. Kirja esittelee munan filosofiaa, fysiologiaa, etymologiaa, munarunoutta, -ruokia ja -juomia - ja tietenkin munan juhlaa, pääsiäistä.

Tiesitkö sinä seuraavat asiat munasta ja pääsiäisestä? Minä en, ennen kuin (t)avasin Munakirjan:

- pääsiäismunan sisältä löytyvä yllätys symboloi pääsiäisaamun ylösnousemusta, kun naiset kohtasivat iloisen yllätyksen eli Jeesuksen tyhjän haudan

- Simon Kyreneläinen oli kananmunakauppias, joka auttoi Jeesusta kantamaan ristiä Golgatalle. Kun kauppias palasi takaisin munakojulleen, kaikki hänen kananmunansa loistivat sateenkaaren väreissä. Hautalöytöjen perusteella munia on värjätty ja koristeltu jo tuhansien vuosien ajan.

- muna oli saksilaisen kevään, hedelmällisyyden ja maanviljelyksen jumalattaren Easin symboli. Easin kunniaksi vietettiin jo kivikaudella pääsiäisen alkumuotoa kevätpäiväntasausta (tästä juontaa englannin Easter)

- Eestissä pääsiäistä kutsutaan kansanomaisesti munapühaksi


Vellinkeittäjä toivottaa kaikille munarikasta, rauhallista ja rentouttavaa pääsiäistä!








2 kommenttia:

  1. Mukava artikkeli. Paljon uutta tietoa. hyvää pääsiäistä myös vellinkeittäjälle.

    VastaaPoista