Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

torstai 29. maaliskuuta 2012

Keitot keitettiin
Keitot ovat helppoja ja edullisia arkiruokia ja niitä on tullut viime aikoina aika paljon keiteltyä. Keitoissa on myös se etu, että harvoin edes minä ja mieheni jaksamme syödä koko kattilallista samana päivänä, vaan siitä riittää yleensä syötävää seuraavallekin lounaalle. Alkuviikosta keitimme kahdenlaista soppaa oikein reseptistä: chorizo-keiton (viralliselta nimeltä lämmittävä peperonatakeitto)  ohje löytyi Valion lehtisestä ja täältä ja tulinen kalakeitto miehen arkistoista.  Molemmat keitot ovat vähän normisopasta poikkeavia ja oikein maukkaita. Kirjaan ohjeet tähän, jos joku vaikka haluaa kokeilla:

Tulinen kalakeitto:
Oliiviöljyä
1 rkl punaista chilijauhetta
1,2 l vettä
1 iso sipuli
2 kalaliemikuutiota
0,5 dl tomaattipyreetä
ripaus cayennepippuria
10 perunaa
1 iso porkkana
400 g seitä
1 prk ranskankermaa

Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kiehauta siinä chilijauhe ja silputtu sipuli. Lisää vesi, kalaliemikuutiot ja tomaattipyre. Kiehauta ja lisää cayennepippuri. Lisää perunat ja porkkana ja keitä noin vartti. Lisää seipalat ja anna kiehua vielä 10 min. Lisää lopuksi ranskankerma, kiehauta ja tarkista maku.

Chilijauheen määrä tuntui hurjalta ja rehellisesti sanottuna vähän pelkäsin että keitosta tulee sen takia syömäkelvotonta... Mutta toisin kävi, maku oli oikein tasapainoinen, eikä yhtään liian tulinen. Chilijauheiden tujakkuuksissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa käyttää omaa harkintaa maustamisen suhteen, ettei tule liian huimia makuyllätyksiä.



Lämmittävä peperonatakeitto (tämä siis Valion koekeittiön ohje):
100 g voimakkaan makuista makkaraa, esim chorizoa (sitä käytimme)
1 purjo
2-4 valkosipulin kynttä
3 paprikaa (punainen, vihreä, keltainen)
1 tlk paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
7 dl vettä
1 rkl sokeria
1 prk Valion maustettua Mustapekka-ruokakermaa

Pinnalle: tuoretta basilikaa (emme laittaneet, koska unohtui ostaa)

Poista makkarasta mahdollinen kuori ja leikkaa makkara aivan pieniksi kuutioiksi. Ruskista kuutiot kattilassa kevyesti omassa rasvassaan. Lisää joukkoon hienonnettu purjo, valkosipulin kynnet ja kuutioidut paprikat. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja vesi. Mausta. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää ruokakerma ja anna kiehahtaa. Anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia.

Tein tätä keittoa kerran keskitalvella ja söin pitkän ulkoilureissun päälle. Oli älyttömän hyvää ja lämmittävää silloin, mutta maistui kyllä nyt keväälläkin. Chorizo antaa tosi vahvan maun keittoon. Edellisellä kerralla käytin Musta Pekka -ruokakerman sijasta ihan tavallista ruokakermaa ja silläkin tavoin keitosta tuli oikein makoisaa.

Yhtenä yönä mieleeni tuli makkarasoppaan liittyvä vanha loru, jonka olen joskus lapsena kuullut. Yllättäen muistinkin sen kokonaan:

Maanantaina makkarat tehtiin
tiistaina tikut vuoltiin
keskiviikkona keitto keitettiin
torstaina tupaan kannettiin
perjantaina perheelle annettiin
lauantaina liemi latkittiin
sunnuntaina suut pyyhittiin




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti