Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

perjantai 1. tammikuuta 2016

Karjalanpaistia lihattoman kauden alla

Hyvää Uutta Vuotta Vellinkeittäjän uskollisille seuraajille!

Aloitan vuoden 2016 lihallisissa merkeissä ja laitan talteen anopin ohjeen. Olemme viettäneet nyt kaksi jouluaattoa kotona ja pöytään on katettu sorttia jos toistakin, etten sanoisi yllin kyllin lajeja ja määriä. Äitini on kokannut ja tuonut tullessaan perinteiset laatikot (porkkana-, lanttu-, imelletty perunalaatikko), metsäsienisalaatin ja graavilohen ja me olemme kyhänneet rosollia, vihreää salaattia, jotain lihan pötikkää - tänä jouluna kalkkunarullaa, punajuurilaatikkoa, savulohta ja kaupan tiskistä joitakin muita kalaherkkuja, keitetyt perunat ja karjalanpaistin. Tänä jouluna tein myös joululeipää eli sekoitin veteen Kenkäveron leipomokaupasta hankitut valmiit leipätarpeet ja paistoin kypsäksi. Leipä ei ollut perinteistä imelää joululeipää, vaan sisälsi mm. puolukkaa ja auringonkukansiemeniä ja oli oikein maistuvaa. Voin suositella sitä kaltaisilleni martoille ja marteille, jotka eivät veny leipätaikinan vääntämiseen alusta alkaen. Jälkkäriksi söimme Hellapoliisilta lainattua glögikiisseliä. Kaikki maistui paremmin kuin hyvin.

Karjalanpaistia teemme tosi harvoin ja vaikka netistä löytyy reseptejä tähänkin tarkoitukseen vaikka kuinka, luotamme vain ohjeeseen, jota ei löydy muualta kuin langan päästä, Varkauden mummilta. Lähteemme sijaitsee lähempänä tuon perinneruuan alkuperää, onhan paisti tullut meille evakkojen mukana idän suunnalta. Sekä ohjeiden vastaanottamisesta että kokkauksesta vastasi mieheni.

Tarvitset:
1 kg karjalanpaistilihoja (Minimanin tiskissä on tämän kaupungin parhaat)
Oivariinia
2 sipulia
vettä
10-20 maustepippuria
2-3 tl suolaa

Tee näin:
Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Laita uuni lämpenemään n. 200 asteeseen. Ruskista lihat pieninä määrinä paistinpannulla Oivariinissa, melko ruskeiksi. Lihat pataan, vettä piälle sen verran että sitä on, mutta ei oo hulasveessä kellumassa (ei ihan kokonaan peitossa, mutta melkein). Sipulit perään melko isoina lohkoina, pippurit ja suolat myös pataan ja uuniin. Tarkkaile paistia puolen tunnin välein ja lisää vettä, jos meinaa kuivahtaa. Jos tykkäät meidän tapaamme paistaa lihat hyvin kypsäksi, kannattaa pitää uunissa ainakin pari tuntia.


Niin ja sitten se uudenvuodenlupaus... Vietän melko tipatonta (en väitä, että raitista) elämää läpi vuosien, joten tipaton tammikuu ei tuntuisi lupaukselta. Sen sijaan päätin tarttua Twitterissä eteen tulleeseen ruokahaasteeseen. Haasteen takana oli muistaakseni Vegaaniliitto ja tavoitteena vegaaninen tammikuu, mutta ajattelin sorvata haasteen helpommaksi ja realistisemmaksi toteuttaa ja pyrkiä lihattomaan tammikuuhun. Eläinkunnan tuotteita jää lautaselle siis yllin kyllin eli maito-, juusto-, muna- ja kalahyllyjä en kierrä tammikuussakaan.

Nyt kun tämä on julkista (onhan Vellinkeittäjällä ainakin pari lukijaa), on tähän pakko uskoa ja yksi päivä on jo eletty lihatonta elämää!  Kuka lähtee messiin??!!

2 kommenttia:

  1. Minun uudenvuodenlupaukseni oli syödä enemmän pekonia. �� No katsotaan! Mukaan en kuitenkaan lähde, kannustan kyllä.

    VastaaPoista
  2. Pekonilupauskin on hieno. Onko lupaus pitänyt?

    VastaaPoista