Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Hikoilua laduilla ja raclettegrillin äärellä

Hyiset säät väistyivät ja olemme nyt saaneet nauttia hienoista ulkoilukeleistä. Hiihto on minulle yksi elämän suurista nautinnoista, joten olipa mahtavaa saada hiihtokausi korkattua viikonloppuna. Lumipeite on näillä leveyksillä edelleen niin ohut, että metsiin ei ole juurikaan saatu latuja perustettua, mutta onneksi järvet saivat parin viikon kovasta pakkasjaksosta kantavan jääpeitteen ja kaupunki on vetänyt hiihtobaanoja ainakin Päijänteen, Jyväsjärven, Palokka-, Alva- ja Tuomiojärvien jäille. Testasin kaksi ensinnä mainittua jäälatua ja kyllä kelpasi sujutella!

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä

Hiihtelyn jälkeen kuumeni raclette-pannu. Racletten ja -grillin saapumista meille on kuvattu Vellinkeittäjän aiemmassa kirjoitelmassa. Uusi pöytägrilli kuumeni nyt ensimmäisen kerran ja osoittautuikin ärhäkäksi peliksi.

Racletten kotimaa on Sveitsi ja ruokalajin ovat tuotekehittäneet muinaiset lehmäpaimenet, joilla oli juustoa eväänä paimenmatkoillaan. Iltaisin he sulattelivat juustoa leirinuotiolla ja kaapivat sitä sitten leivän päälle. Raclette-sana juontaakin ranskankielisestä sanasta racler, joka tarkoittaa raapimista tai kaapimista (www.wikipedia.org).

Raclette-ruokailun idea on siis juuston (tosi rasvaisen) sulattaminen ja sen kaapiminen keitetyn perunan päälle. Jokaisella ruokailijalla on oman pienoinen pannu, jossa juustopaloja sulatellaan. Ruokakaupoista löytyy erityistä raclette-juustoa, mutta monet muutkin täysrasvaiset juustot sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Raclettegrillin yläosassa voi myös kypsennellä yhtä ja toista. Meillä oli perunan ja juuston kavereina oliiveja, pieniä maustekurkkuja, sipulia, paprikaa, kirsikkatomaatteja, herkkusieniä ja parmankinkkua. Mustapippurimylly kannattaa myös nostaa pöytään.


Raclette-grilli neitsytmatkallaan


Raclette-ruoka on hyvää, varsin täyttävää ja grillin äärellä istuminen on kivaa ajankulua. Grilli lämmittää koko ruokailutilan, joten mahdollisille ruokavieraille kannattaa antaa pukukoodiksi "kevyt vaatetus" myös talvisaikaan. Raclette-tarjoilun pystyttäminen on ruuan eksoottisuudesta huolimatta varsin yksinkertaista, koska valmistelu ei vaadi muuta kuin kuoriperunoiden keittämisen kattilassa sekä muiden tykötarpeiden pilkkomista ja esille laittamista. Jokainen kypsentää sitten pöydän äärellä omat syömisensä. Kokematonkaan kokki ei voi epäonnistua tämän ruuan kanssa!

Juomaksi suositellaan valkoviiniä ja perimätiedon mukaan snapsit ehkäisevät juuston jumahtamista elimistöön. Juustoa varataan 200-250 g / ruokailija, joten ruuansulatus ei välttämättä pysy vauhdissa mukana. Joskus on tullut vietettyä suorastaan uneton yö iloisen raclette-illan päälle, edellä mainitusta syystä. Tällä kertaa olin viisaampi eli  ymmärsin lopettaa ajoissa... Ruokailu oli kaikkineen onnistunut kokemus ja grilli pääsee taas sopivan tilaisuuden tullen lämmittämään pöytäseuruettamme.

2 kommenttia: