Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

maanantai 11. tammikuuta 2016

Lihattoman lautasen täytteet

Moni muukin on tuntunut tehneen taas lupauksia: sokerilakkoja, tupakkilakkoja, roskaruuan välttämistä, kuntokuuria ja muita uuden elämän aineksia. Kuntosalit pursuilevat ja jumppavaatteet viedään alelaareista. Oma kasvislupaukseni on ainakin tähän asti sujunut kivuttomasti, näin lienee myös anonyymillä blogin kommentoijalla, joka lupasi lisätä pekonin syöntiä tammikuussa.

Lihan välttäminen on ollut helppoa varmaan pitkälti siksi, että tähän astikin olen, jo vuosikymmenet, valinnut lautaselle mieluummin kasviksia ja kalaa kuin lihaa. Marketissa on usein kuitenkin mielikuvitus loppunut ja kotona on tullut käytettyä ruuanlaitossa etenkin broileria, nakkeja ja jauhelihaakin melko taajaan.

Täysin lihaton tammikuu on ollut tähän asti niin miellyttävä kokemus, että en haluaisi ainakaan kokonaan palata takaisin entiseen. Olo on ollut keveä, enkä ole kertaakaan vetänyt ähkyyn. Leivän päälle laitettavaa makkaraa on ollut jonkun kerran ikävä, mutta sekin ehkä hellittäisi ajan myötä. Grillimakkarasta en kyllä luovu! Mitä ideaa on lähteä luontoretkelle tai grillata, jos makkaranautinto ei noita tapahtumia kruunaa?!

Jonkin verran ideointia ja reseptien selaamista lihattomuus vaatii. Mies toi kirjastossa käydessään Tuija Ruuskan Kasviskeittiö-kirjan (2005) ja netistä löytyy tietenkin reseptiä vaikka kuinka. Tähän mennessä olen kokannut / syönyt ainakin seuraavia kasviseväitä (suurin osa ennestään tuttuja):

- Linssikeitto Maku-lehden reseptillä
- Kreikkalainen salaatti
- Ruispohjainen feta-pinaattipiirakka Vihreässä keittiössä -blogin ohjeella (ilman parsakaalia)
- Paistettu lohi, uunijuurekset ja tzatziki
- Työpaikan ruokalassa eineskasvispyöryköitä
- Submarinessa vuohenjuustopaninin
- Mäkkärillä kasviswrapin
- Subwayssa kasvispihvisubin (se oli positiivinen yllätys)

- Leivänpäällisinä raejuusto, savukala ja kasvikset ovat korvanneet makkaraa ihan hyvällä menestyksellä.

Tällä hetkellä kattilassa porisee porkkana-inkiväärikeitto. Nythän on jo 11. päivä, joten muutakin olen väkisin tänä vuonna syönyt, mutta just nyt ei muistu mieleen, että mitä. Kerron kun muistan!

2 kommenttia:

  1. Hyvät on eväät! Osallistuuko koko perhe lihattomaan tammikuuhun?

    Pekonin syönti. Miten niille uudenvuodenlupauksille nyt tuppaa köymään...

    VastaaPoista
  2. Muut on lihallisella. Voi sentään, pitäisi tehdä lupaus, jonka pystyy pitämään...

    VastaaPoista