Raikas talvisää |
Mikäpä olisi näihin olosuhteisiin oivallisempaa evästä kuin hernerokka! Lihattoman tammikuun hengessä liedellä porisi eilispäivänä 2 kattilallista (!) kasvishernaria. Onneksi saimme muutaman kaverin pöydän ympärille keittoa tuhoamaan, muutoin mitoitus olisi voinut olla kohtuuton. Tosin hernekeitto toimii pakastettunakin, joten haaskuuseen ei perinneherkku olisi muutoinkaan mennyt.
Tässä ohje n. 3 litran annokseen (riittää varmaan 8-10:lle normaaliruokahaluiselle):
500 g kuivattuja herneitä
2 litraa vettä
3 porkkanaa
2 dl tummaa soijarouhetta (+ 4 dl vettä)
3-4 tl suolaa
2 tl meiramia
1 tl timjamia
höysteeksi:
sinappia
tuoretta sipulia
Tee näin:
Laita herneet veteen kattilaan ja liota yön yli. Aamun tullen siirrä kattila liedelle. Alkuvaiheessa pinnalle kertyy vaahtoa, kuori se pois. Anna kiehua hiljalleen n 1,5 tuntia. Kuori ja pilko porkkanat ja lisää ne keittoon. Jatka keittämistä n puolen tunnin ajan. Turvota soijarouhe vedessä, lisää siihen n 1 tl suolaa. Kun vesi on imeytynyt rouheeseen, laita se kattilaan, lisää mausteet ja keittele vielä n 15 min. Ajat ovat viitteellisiä, sitä parempaa tulee, mitä pidempään malttaa haudutella. Mausta loppuvaiheessa suolalla, timjamilla ja meiramilla.
Pöytään kannattaa lautasten lisäksi kattaa pieneksi silputtua sipulia ja sinappia, niin jokainen voi lisätä niitä mieltymyksiensä mukaan. Monessa hernekeittoreseptissä sipuli lisätään soppaan porkkanoiden kanssa samaan aikaan, mutta Otavan Opiston kokeilta kantautunut idea raa'asta sipulista ainakin meidän mielestämme suorastaan kruunaa rokkanautinnon.
Jälkkärinä pannaria, hilloa ja vaniljajäätelöä. Kyllä kelpasi :)
Kuulostaa herkulliselta! Hyvä, että keittiön emäntien vinkki toimii!
VastaaPoistaKyllä tulee Savon puolesta hyvää vinkkiä!
VastaaPoista