Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

tiistai 6. marraskuuta 2012

(Luomu)porkkanaa purtavaksi

Tein sitten kaikkien aikojen ensimmäisen porkkanakakkuni, tai piiraaltahan tuo enemmän näytti. Kaikki alkoi siitä, että muutama sukulainen oli tulossa iltapäiväkahville ja ajattelin leipoa pitkästä aikaa jotain makeaa. Tarkkana talousihmisenä kävin heti pohtimaan, mitä pakastimesta löytyvää voisin hyödyntää leivonnassa. Mustikka-, mansikka- tai vattupiirakka eivät oikein tuntuneet sopivilta vaihtoehdoilta marraskuun tunnelmaan, eikä puuron kaveriksi säilöttyä omppusosettakaan oikein innostanut lähteä tortuntäytteeksi tunkemaan. Onneksi muistin, että jääkaapissa käyttöä odotti kolmen kilon pussi luomupiiristä tulleita multaporkkanoita ja edelleen ajatus kehittyi kohti porkkanaleivonnaisia.

Luomupiiristä en ole tainnut aiemmin kirjoittaakaan. Olemme kuuluneet parinkolmen talven ajan Jyväskylän opiskelijoiden luomupiiriin eli Jolppi ry:hyn - ystävällisesti kelpuuttivat sinne, vaikka opiskeluajat ovat ainakin toistaiseksi taaksejäänyttä elämää. Systeemi toimii niin, että sähköpostiin ilmestyy  kerran kuussa (syyskuusta huhtikuuhun) tilauslomake, johon voi rastittaa haluamansa tuotteet. Tarjolla on esim. hiutaleita ja leseitä, jauhoja, ryynejä, mysliä, leipää ja muita leivonnaisia, juureksia, vihanneksia, marjasäilykkeitä (esim valtavan hyvää mustaherukkahyytelöä), hunajaa, marjajauheita ja nyt tämän viikon tilauslomakkeelta näyttää löytyvän monenlaista yrttiteetä ja marmeladejakin. Joskus on mahdollista tilata luomumunia tai -lihaa, mutta ei aina. Jokaisen tuotteen perässä lukee, miltä tilalta se on peräisin. Lähes kaikki luomupiirin tuotteet ovat 160 kilometrin säteellä Jyväskylästä  eli täältä meidän kulmilta. En ole erityisesti hurahtanut luomuun, vaan luomupiirissäkin minua kiehtoo enemmän lähiruoka, lyhyt elintarvikeketju ja tietoisuus ruuan keskisuomalaisesta alkuperästä. Jolppi ilmoittaa sähköpostilla myös jakopäivät eli ajankohdan, jolloin kunkin kuukauden tuotteet ovat noudettavissa. Tänä talvena jakopaikkana toimii Sepänkeskus, joka sijaitsee kivenheiton päässä Jyväskylän keskustasta. Systeemi on toiminut hyvin ja mukavaa on myös se, että tuotteiden hinta päätyy kokonaisuudessaan tuottajille, Jolppi perii ainoastaan 40 centin toimitusmaksun tilausta kohden. Tuotteet maksetaan käteisellä noudon yhteydessä.

Mutta sitten takaisin porkkanakakkuun, tässä Polkkapossulta lainattu ohje:

Käsittämättömän herkullinen porkkanakakku

Pohja:
4 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
0,5 tl suolaa
4 porkkanaa
1,5 dl ruokaöljyä 

Kuorrutus:
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
1,5 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
puolikkaan appelsiinin mehu (käsin löyhästi puristettuna)
Hasselpähkinärouhetta (käytin mantelirouhetta ja sekin soveltui hyvin tarkoitukseen)

Valmistus:

1. Tee porkkanoista tosi hienoa raastetta.
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Sekoita vaahdon joukkoon porkkanaraaste, kuivat aineet ja ruokaöljy.
5. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 190 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Jäähdytä pohja.
6. Sekoita kuorrutteen aineet sileäksi ja levitä jäähtyneen kakkulevyn päälle. 
7. Laita koko komeus jääkaappiin ja nauti aikaisintaan 3 tunnin kuluttua. 

Kuorrutteen levittämisessä kannattaa olla melko nopea, minulle kävi niin, että syödessä kuorrute ja pohja pyrkivät erkanemaan toisistaan...

Polkkapossun blogissa on kaunis kuvakin tästä herkullisesta luomuksesta






4 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Minä nautin juuri iltapäiväteellä tea cakea. Käytännössä paahdettu pulla, jonka päälle laitetaan voita ja hilloa, nam!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ihanalta! En ole ikänään kuullutkaan tea cakesta, kahvikakuista kyllä, mutta eivät kuulosta samalta :)

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Blogistani löytyy sinulle Aurinkoinen tunnustus!
    http://puutarhaterapiaa.blogspot.fi/2012/11/kolminkertainen-piristys.html

    VastaaPoista