Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Aika lentää!



Nelikymppisenä sen viimeistään tajuaa, että aika tosiaan kuluu vuosi vuodelta nopeammin ja nopeammin. Mitä enemmän kesiä, syksyjä, talvia ja keväitä on ehtinyt näkemään, sitä nopeammalta ajan kulku tuntuu. Lapsena kaikki on uutta ja ihmeellistä ja siksi kesät, sen lisäksi, että olivat aina aurinkoisia, tuntuivat pienenä koululaisena loputtoman pitkiltä. Koska aikuisen elämässä suurin osa asioista on ennestään tuttuja ja arki on enemmän ja vähemmän rutiinien toistamista, aika vaan kuluu. Ajankulumisen hidastumisen olen huomannut ulkomaan matkoilla, missä ympäristö ja tapahtumat ovat ihan uusia. Päivät tuntuvat pitemmiltä, kun on paljon uutta havainnoitavaa. Ajankulumisilmiöön on olemassa monia paljon tieteellisempiäkin selityksiä, mutta aloinpahan miettiä asiaa kun huomasin, että maaliskuu on puolessa eli talvi oikeastaan meni taas!


Liekö ajan kiihtyvä kuluminen vai mikä lie melkein-keski-iän-kriisi, kun tuntuu, etten ehdi arkirutiinien ja muiden pakollisten tai lähes  pakollisten kuvioiden lisäksi kertakaikkiaan mitään. Harkitsin jo vakavasti blogin laittamista telakalle, kun tuntuu, ettei ikinä ole aikaa tätäkään päivittää. Yritän nyt kuitenkin vielä. Kiitos kärsivällisyydestänne.

Puutarhahuumaan päästäkseni (ja kevätstressiä lisätäkseni) kaivoin esiin ystävättäreltä taannoin joululahjaksi saamani Isoäidin puutarhavuosi - Neuvoja joka kuukaudelle  -opuksen (2006). Sari Savikon kirjoittama kirja on käytännöllinen kotipuutarhurin opas, joka esittelee to do -listan jokaiselle kuukaudelle. Opit on ammennettu 1900-luvun alun suomalaisista puutarhaoppaista, mutta ohjeet on valittu ja tarkistettu siten, että ne istuvat hyvin tähän päivään.

Savikko, Sari: Isoäidin puutarhavuosi - neuvoja joka kuukaudelle (2006)


Otsikon Maaliskuussa alla kehoitetaan tekemään mm. seuraavia askareita:

  • Pyhitä ikkunalauta esikasvatettaville taimille. Varaa valmiiksi puhtaita ruukkuja tai muita kylvöastioita sekä hiekansekaista kylvömultaa tai turvetta.
  • Tarkista pensassaksien ja oksasahojen kunto, huolla ne tai osta tarvittaessa uudet
  • Leikkaa suojasäällä tarpeen mukaan koristepensaita, muotopuita ja aitapensaita. Asettele marja- tai koristepensaiden sekä hedelmäpuiden leikkuujätteet maljakkoon ja ihastele puhkeavia lehtisilmuja.
  • Kasvata  siemenistä pitkän esikasvatuksen vaativia ryhmäkukkia, kuten leijonankitaa 
  • ym
  • ym
Kaikki on tekemättä! Ja mullat pitäisi vaihtaa viherkasveihin! Ja sukulaisilta lainatun höyrypesurin käyttöohjeen on luettu, mutta toteutus puuttuu! Tarkoitus olisi suhauttaa hohtavan puhtaiksi pinttyneet kodin pinnat. Ja mitä muuta kaikkea tekemätöntä vielä - ei viitsi edes ajatella!

Onneksi sain samaiselta ystävättäreltä suurta viisautta ystävänpäiväkortin muodossa:

Hän kylvi siemenet, peitteli ne hellästi, ajatteli porkkanoitaan ja odotteli tyytyväisenä

Hengitellään rauhallisesti! 

4 kommenttia:

  1. Monissa blogeissa odotetaan jo kärsimättömänä kevättä. Sinä taas lasket sen jo alkaneen. Kelit eivät ole vielä hirveän keväiset, mutta kalenteri ja valoisuus puhuvat kevään puolesta. Taitaa olla tulkinta kysymys. On kyllä hyvä muistaa, ettei Suomen kevät ole pelkkää lämmintä toukokuuta. (Viime kesänä lämpimimmät päivät olivat toukokuun lopussa. Hyvin muistan, kun poltin nahkani :)

    VastaaPoista
  2. Ulos katsellessa tosiaan näyttää vähemmän keväiseltä, pakkaslunta parhaillaankin tupruttaa taivaalta. Ajattelen kuitenkin vähän insinöörimäisesti, että kukin vuodenaika kestää 3 kk ja sen mukaan maaliskuu on kevätkuukausi :) Ja vietetäänhän kevätpäiväntasaustakin jo viikon päästä!

    VastaaPoista
  3. Kyllä minäkin jo lumisateesta huolimatta päätin, että nyt on kevät ja hankin ekat narsissit parvekkeelle. Täytynee nostaa ne yöksi sisälle, tänä aamuna mittari näytti -19 astetta.

    VastaaPoista