Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012



Leivon leivon leipäsiä, taputtelen kakkusia (+puutarhakatsaus)



Tytär täytti maanantaina vuoden ja juhlat valmisteluineen pitivät Vellinkeittäjän kiireisenä monta päivää. Laitan tässä jakoon parin mielestäni onnistuneen leipomuksen reseptiä. Feta-tomaattipiirakassa täytteen lisäksi herkullinen (ja kevyt!) on pohja, joka poikkeaa perinteisestä voitaikinapohjasta. Olen saanut piirakkapohjan ohjeen aikoinaan serkultani ja täytteen sävelsin itse. Cupcakeja leivoin nyt ensimmäisen kerran ja tein ne sesonkiraaka-aineesta eli raparperista (oma raparperi on alkanut tuottaa satoa, kun muutin sen etupihan aurinkoon toukokuussa. Silti piti vähän turvautua naapuriapuunkin, kiitos sinne :)) Cupcakejen (mitenkähän tuo oikeasti taipuu?) ohjeen löysin Baked Paradise -blogista. Alkuperäinen ohje on julkaistu Helsingin Sanomissa.

Feta-tomaattipiirakka (pellillinen)
Pohja:
4 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
2 dl maitoa.

Täyte:
500 g terttutomaatteja
1 prk fetaa (tai salaattijuustoa) kuutioina
1 iso punasipuli
n. 200 g juustoraastetta
kuivattua basilikaa
mustapippuria

  1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää maito ja öljy. 
  2. Sekoita taikina tasaiseksi ja taputtele jauhotetuin käsin pellille leivinpaperin päälle. 
  3. Puolita tomaatit tai pilko neljään osaan. Tee punasipulista renkaita. 
  4. Lado tomaatit, feta ja punasipulit taikinan päälle, heitä mausteet päälle ja lisää päällimmäiseksi juustoraaste. Itse käytin pizza-juustoa, jolloin leivonnaisten maku toi mieleen pikkupizzat. 
  5. Paista 220-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.



Raparperi-cupcaket (n. 20 kpl)
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
120 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 tlk ranskankermaa
2 ½ dl raparperia (kuutioina)

Vaniljasiirappi:
1 vaniljatanko (puolikaskin riittää hyvin)
2½ dl sokeria
2½ dl vettä
2 dl raparperia

+ 1 dl kuohukermaa

  1. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää vuorotellen ranskankermaa ja jauhoseosta (jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe). Sekoita taikina tasaiseksi. Heitä sekaan raparperikuutiot.
  2. Laita taikina muffinssivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia
  3. Siirappi (tämä on monivaiheinen osuus): Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet kattilaan TAI halkaise tanko ja laita se mukaan seokseen (tein jälkimmäisellä tavalla). Lisää vesi ja sokeri. Kiehauta sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Sitten posta kattila liedeltä, lisää raparperinpalat ja anna jäähtyä täysin. Kun siirappi on jäähtynyt, ota raparperit erilliselle lautaselle. Keitä siirappia n. 5-8 minuuttia (taisin keittää varmuuden välttämiseksi kymmenkunta minuuttia), kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Ota kattila taas pois liedeltä, anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ja lisää sitten raparperit. Jäähdytä.
Kun cupcaket ja siirappi ovat täysin jäähtyneet, kokoa leivonnaiset:  vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Annostele kermaa cupkakejen päälle, nostele siirapista raparpereja ja kaada varovasti vähän siirappia päälle. Olivat kesäisen näköisiä ja hyviä! Kuvaa ei tullut otettua, mutta Baked Paradise -blogista sellainenkin löytyy.


Lopuksi vielä keskikesän garden-kukoistusta:



Palava rakkaus

Harjaneilikka

Harjaneilikka
   
Tsinnia eli oppineitten kukka
Tsinnia
















3 kommenttia:

  1. Onpa teillä ollut herkut! Tuo piirakkapohja on minullakin ollut käytössä ja hyvää on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä myös tykkään tuosta piirakkapohjasta enemmän kuin perinteisestä voitaikinapohjasta. On maukkaampi ja kevyempikin.

      Poista
  2. Hyvät oli leipomukset, kiitosta vaan! Juuri nuo kaksi julkaisemaasi minunkin suosikit, nam! S

    VastaaPoista