Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

maanantai 20. elokuuta 2012

Ihanat avoimet pihat

Puutarhaliiton valtakunnallista Avoimet puutarhat -päivää vietettiin eilen sunnuntaina 19.8. Päivä oli Suomessa ensimmäinen laatuaan. Aiemmin monien puutarhojen portit ovat auenneet tiettyinä päivinä puutarhaseurojen jäsenille, mutta onneksemme nyt lukuisat ihanat pihat näyttäytyivät kaikelle kansalle ja olivat löydettävissä nettiportaalista. Sivut tuntuivat kaatuneen aamupäivällä, mutta siitä huolimatta pihoille oli lehtijuttujen mukaan osattu sankoin joukoin. Toivottavasti tämä muista Pohjoismaista meille levinnyt tapahtuma vakiinnuttaa paikkansa Suomen kesissä.

Jyväskylän alueella näytillä oli 12 pihaa, joista ehdin eilen kahteen. Heti puoliltapäivin (monet pihat avasivat ovensa klo 12)  suuntasin ystäväni kanssa lähinnä meitä olevaan Raivionmutkan helmeen. En ottanut puutarhoista kuvia, mutta täältä löytyy muutamia. Taisimme olla ihan ensimmäiset vieraat ja saimme puutarhan emännältä opastetun kierroksen tosi kauniissa ja huolella vaalitussa pihassa. Piha on monenkirjava valtavine daalioineen, upeine konnanmarjoineen, suurine maa-artisokka- ja parsapuskineen, puutarhavattuineen, kesäkeittiöineen... Kaikkea on runsaasti ja kukkaryhmissä on rohkeasti yhdistelty monenlaista kasvia. Pihassa on paljon myös hauskoja yksityiskohtia, kuten betonista valetut saappaat ja monet emännän itsetekemät risukoristeet. Raparperinlehtiin valetut astinkivet ovat olleet omalla to do -listallani noin viisi vuotta ja tuossa ihanassa puutarhassa näin nekin ihan livenä. Yksivuotisista kasveista leijonankita viehätti minua erityisesti ja ehkä yritän taimikasvattaa niitä ensi keväänä meidän pihamaallemme. Bonuksena Raivionmutkan helmi tarjosi vielä autotallissa kahvit ja maittavat leivonnaiset! Kahvinkaatajallakin riitti varmasti puuhaa, sillä tämänaamuisen Keskisuomalaisen mukaan puutarhaa kävi sunnuntaina ihastelemassa satakunta vierasta.

Illansuussa, Ravintolapäivän herkuttelujen ja erinäisten muiden kuvioiden jälkeen kävin vielä tyttären kanssa Vaajakosken Hupelissa Terttu ja Pekka Montosen puutarhassa (kuvia täällä).  Lähinnä talon takapuolella sijaitsevaan puutarhaan on kulku molemmin puolin taloa hauskoja, osittain tunnelimaisia portaita pitkin. Osa portaikoista on siis niin kasvustojen ympäröimää, että niissä tuli melkein jännittynyt fiilis (en ole kovin rohkea ihminen...:)) Portaiden alla avautuva näkymä on melkein kuin kuninkaallisessa puutarhassa: huolellisia ja tarkasti rajattuja istutuksia, joissa on paljon esimerkiksi erilaisia ruusuja, alppiruusuja ja myös hyötykasveja. Pihalla on myös lukuisia omena- ja muita hedelmäpuita, monenlaisia ihanasti kukkivia kärhöjä, penkkejä, veistoksia, suihkulähde, paljon siistejä käytäviä ja muita kiveyksiä... Erilaisia kasveja ja muita yksityiskohtia on niin paljon, ettei varmaan kymmenennelläkään kävelykierroksella pystyisi kaikkea rekisteröimään. Oma Piha -lehden Paras piha 2011 -kilpailun voittanutta puutarhaa esitellään myös tässä videossa. Ihailkaa ja ihmetelkää!

Kotipihan viritykset kieltämättä hieman kalpenivat noilla huikeilla puutarhavierailuilla, mutta tarjoaahan luontokin pelkästään omaa väriloistoaan...





2 kommenttia:

  1. Kiitos raportista! Itse en päässyt pihoja ihailemaan, koska siinä vaiheessa kun olin tekemässä lähtöä ja olisin tarvinnut koordinaatteja, sivut olivat kaatuneet. :(
    Hienon näköisiä nuo pihat, mutta myös pieni on kaunista! :)

    VastaaPoista
  2. Hei, blogissani on sinulle tunnustus :) http://puutarhaterapiaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista