Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Hauska ja täyteläinen lempikukka

Sain pitkästä aikaa täytettäväkseni ystävä-kirjan käydessämme kyläilemässä miehen kummitytön luona. Minullakin oli pikkutyttönä useampi vastaavanlainen kirja, johon ystävät ja kaverit kävivät vastaamassa erinäisiin kysymyksiin, kuten "hartain toiveesi?" tai "unelma-ammattisi?". Nyt vuosikymmenten jälkeen kirjoja on toisinaan hauska selata ja lukea 1980-luvun alaluokkalaisten haaveista ja suosikeista. Aika monen haaveena on ollut ulkomaille matkustaminen ja pojat ovat haaveilleet rekkakuskin tai lentäjän ammatista ja tytöt eläinlääkärin työstä. Ainakin osa haaveista lienee toteutunutkin. Voisi kuvitella, että nykyajan lasten ammattitoiveet eivät ole noista radikaalisti muuttuneet, harva kai nykyäänkään nimeää toiveammatikseen after sales coordinatoria tai johtavaa asiantuntijaa.

Takaisin itse asiaan: kummitytön ystävä-kirjassa kysyttiin mm. lempiruuan, -elokuvan ja -vuodenajan lisäksi lempikukkaa. Ensin ajattelin, että vastaan tyyliin "kaikki tulppaanista takiaiseen", mutta sitten aloin miettiä tarkemmin - ja vastasin, että tsinnia. Tutustuin tuohon ihanaan kasviin vasta pari kesää sitten, kun sain ystävältä muutaman taimen. Oppineitten kukkanakin tunnettu tsinnia on tosi kaunis, ymmärtääkseni yksivuotinen kasvi (tsinniaa esiteltiin kyllä yhdessä perennakirjassa, mutta en oikein usko sen monivuotisuuteen). Kukat ovat upeita -  yksivärisiä ja monenvärisiä, erilaisia väriyhdistelmiä, kerrottuja ja yksinkertaisia. Istutin saamani taimet silloin takapihalle, mikä oli suuri moka; ne olisi ehdottomasti pitänyt laittaa paraatipaikalle cottage gardeniin, niin upeita ne olivat.


Viime kesänä etsin tsinniaa taimimyymälöistä, mutta turhaan.  Tänä keväänä yritän kasvattaa taimet itse, ja  löysinkin jo  iso-tsinnian siemeniä puutarhakaupasta. Pussin takana kukkaa luonnehditaan mm. näin: "hauska ja pitkään kukkiva kesäkukkaseos. Jäykkävartinen ja pystysuora, sen päässä yksi tai useampia täyteläisiä kukkia - - - värikäs lisä kukkapenkkiin ja ruukkuun..." Voi, kun kasvatus onnistuisi!




2 kommenttia:

  1. "harva kai nykyäänkään nimeää toiveammatikseen after sales coordinatoria tai johtavaa asiantuntijaa"

    Heh, totta varmaan. Työtehtävistä halutaan eksoottisempia ja hienompia hankalilla nimillä, mutta ne eivät kuitenkaan tartu tavallisten ihmisten puheeseen - ei rekkakuskin sijasta puhuta vieläkään kuljetuslogistiikan ammattilaisesta.

    Tsinnia on hienon näköinen kukka. Toivottavasti kasvatus onnistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh, tsinniat on ihanii, mutta nuo hienostelunimet ihan tyhmii. Maltoin muuten, enkä laittanut tsinnioita vielä itämään. Usein on käynyt niin, että olen innoissani kylvänyt (mitä siemeniä milloinkin) liian aikaisin ja sitten taimista on tullut pitkiä hontturoita, jotka kaatuilevat jo ikkunalaudalla.

      Poista