Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Pienviljelyä

Vellinkeittäjän on saatava viimeistään helmi-maaliskuussa sormet multaan. Viljely on tila- ja taito-ongelmien vuoksi hyvin pienimuotoista, mutta nautinto sitäkin suurempaa, kun jotain vihreää alkaa purkeista versoa. Tämän vuoden viheraskareet käynnistyivät paprikan viljelyllä. Ostimme viime kesänä puutarhakaupasta Jamie Oliver -merkkisen paprikan, jota kasvattelimme terassilla. Se teki muutaman pitkulaisen, oranssinvärisen paprikan. Keräsin noista paprikoista siemeniä talteen ja kuivattelin niitä syksyllä talouspaperin päällä (ja säilytin sitten talven yli pienessä muovikipossa mikroaaltouunin päällä - luvassa voi olla siis säteilevää satoa). Helmikuussa laitoin siemenet taimimultaan ja eilen koulin 7 tainta, kunkin omaan turvepottiinsa. Kai ne olisi voinut laittaa kerralla  jo isompiinkin ruukkuihin, mutta riittääpähän puuhaa, kun liittää viljelyyn extravaiheita. Puutarhakirjallisuuden mukaan paprikan taimet on latvottava 15 cm:n korkuisina, jolloin niihin jää 3-4 oksaa ja sadon pitäisi olla taattu... Palaamme asiaan, kun (jos) pääsemme viljelyssä sinne asti.





Ystävän vihjeestä olen kasvattanut myös auringonkukan versoja. Ne ovat tosi maukkaita, niin kuin herneen versotkin, ja älyttömän helppoja kasvattaa. Laitoin vaan taimimultaa astioihin - hyvä, jos olisi reiät astian pohjassa, minä kylvin umpinaisiin vanhoihin kakkuvuokiin- sitten kastelin mullan kevyesti ja kylvin siemenet pintaan. Pikkuisen heittelin multaa vielä siementen päälle.  Kylvös on pidettävä itämisvaiheessa kosteana, mutta varottava homehtumista. Auringonkukat versoivat parissa päivässä ja herneet vähän hitaammin, mutta viikon sisällä nekin. Itäisivät varmaan vieläkin nopeammin, jos siemeniä malttaisi liottaa vedessä hetken ennen kylvämistä. Valkosipulin versot ovat seuraavana ohjelmassa: kynnet vaan multaan ja herkullista satoa odottelemaan. 



2 kommenttia:

  1. Nuo auringonkukan versot on NIIN hyviä ja uskomattoman nopeita.
    Siellä on näköjään ollut varsinaista pienviljelyä, melko pieni viljelijä touhussa mukana! :)
    A

    VastaaPoista
  2. Niin ovat älyttömän maukkaita. Ensimmäinen sato on jo melkein syöty. Saa nähdä innostuuko nuorimmainen pitemmän päälle marttatöistä :)

    VastaaPoista