Postia Vellinkeittäjälle

vellinkeittaja@gmail.com

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Soittajalle soppaa


Kotiruuasta tulee usein yllättävän hyvää (ite oon ihteeni kiittäny ja aina on kiitosta riittäny), etenkin jos viitsii harrastaa suunnitelmallisuutta eli etsiä ja lukea resepti ja tehdä tarpeelliset hankinnat. Toinen kelvollinen vaihtoehtohan on kokata näppituntumalla. Niitä päiviä varten yritän pitää kaapeissa aina seuraavia melko hyvin säilyviä ruokatarvikkeita:

- tomaattimurskaa
- ruokakermaa
- pastaa
- porkkanoita
- perunoita
- sipulia
- valkosipulia
- tonnikalaa
- kasvislientä
- ruokaöljyä
- mustapippuria, suolaa (muitakin mausteita yleensä löytyy, mutta noilla kahdella pärjää hyvin)

Näitä aineksia luovasti yhdistelemällä kyhää kätevä emäntä monenlaista soppaa ja soosia.

Sitten tämän päivän soppamenuun. Jääkaapin ovesta löytyi muutaman viikon takainen Keskisuomalaisen ruokajuttu (Mervi Pasanen kirjoittanut) ja juttuun liittyen muutama keittoresepti. Valmistin reseptistä bataattikeiton itselleni ja miehelle. Maku miellytti molempia, tässäpä ohje Vellinkeittäjän blogivieraillekin:

Bataattikeitto (neljälle)

1 l kasvislientä fondista tai kuutiosta
1 sipuli
1 iso bataatti
3 porkkanaa
2 dl ruokakermaa
suolaa, mustapippuria
ripaus chiliä

päälle: turkkilaista jugurttia + paahdettuja pinjan- tai kurpitsansiemeniä (siemenet jäivät minulta pois, mutta jurgurtti tasapainotti keiton maun mukavasti)

1. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat ja bataatti. Keitä kypsiksi kasvisliemessä.
2. Soseuta sauvasekottimella ja mausta.
3. Lisää keittolautasen päälle turkkilaista jugurttia (+siemeniä).


Keväisen keltainen keitto toi ruokapöytään myös silmäniloa!





2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kivan simppeliltä tuo resepti, herkkua ilman ihmeempiä kikkailuja. Porkkana ja bataatti varmaan natsaa hyvin yhteen, makeita (ja oransseja :)) kun ovat kumpikin. Pitää testata tuo ohje.
    Itsellä tuohon useimmiten kaapista löytyvien perussettiin kuuluu myös kananmunat. Vaikkeivät ehkä olekaan varsinaisessa ruuanlaitossa niin monikäyttöiset, niin niistä saa nopeasti lounaan tai aamupalalle vähän ekstraa, ja, mikä mukavampaa, helposti vierasvarana pannarin tai letut. Meillä kun ei pakkasessa / kaapissa mitkään vierasvarat säily... :) Muuten hyvin samannäköiset taitaa olla meidän kaappien sisukset! :)

    VastaaPoista
  2. Keitto oli tosiaan hyvää. Laitoin kasvisliemikuution lisäksi vähän suolaa, muuten maku olis ollut minusta liian makea. Chilijauhe antoi mukavan tujauksen muuten lempeään keittoon.

    Joo, muna on hyvä lisä kotivaraan :) Luen muuten parhaillaan ystävältä saamaani Munakirjaa (Heli Laaksonen ja Markku Haapio kirjoittaneet). Se kertoo kaiken olennaisen munasta ja tarjoaa aiheeseen liittyen sekä runoutta että ruokaohjeita.

    VastaaPoista